Om oss

mandag 27. april 2015

Fargeskolen; Grønt

Så har vi kommet til den grønne fargen. Den ligger midt i mellom den kalde og den varme delen av fargesirkelen, og den kjennetegnes som harmonisk, fruktbar og balansert.

Grønt er også vårens farge. Og våren skaper positive assosiasjoner for de fleste. Det er tid for fornyelse,  vekst og blomstring- og kanskje nytt håp? Grønt er en romantisk og følelsesrik farge, hverken fysisk eller mental. Den roer nervene og musklene, og demper stress.

En tur i skogen virker avslappende og fornyende på alle!  Foto lånt fra Happywall.no

I et grønt rom er det godt å hvile, og sove. Her er det avslappet, og roer deg ned når du er stresset. Veldig bra der du trenger ro og passivitet. Som for eksempel soverom, eller baderom. Eller behandlingsrom.

Kanskje ikke så bra for de som allerede er rolige og passive, men som trenger aktivitet. Mennesker som føler seg tiltaksløse og er i lite aktivitet, bør derimot holde seg unna grønne rom. Ellers kan de ende opp med å bli helt handlingslammet. I slike tilfeller er det nok best med varmere farger, som får opp aktivitetsnivået igjen.
Tired man fra by Lassen.   Hvem slapper ikke godt av i denne stolen?

Grønt er både en varm og en kald farge, da den er en blanding av gult og blått. Avhengig av nyanse, om den har mer gult eller blått i seg, vil den følgelig være kald og rolig om blandet med mer blått, og mer aktiv og stimulerende om blandet med mer gult.

Grønt kan også symbolisere misunnelse, misnøye og sjalusi. Vi kjenner alle til uttrykket "Grønn av misunnelse". Grønt kan være en materialistisk farge, og oppfordrer til eiebehov. Og mørke nyanser kan oppfattes som sykelig eller giftig grønt.


Grønt avslappet rom fra Gubi

Positive egenskaper:


  • Harmonisk og balansert
  • Vekst og fornyelse
  • Avslappet og roer ned
  • Fin for hjertepasienter , helse og velvære
  • Miljø- og naturfargenNegative egenskaper:  • Kan gjøre en handlingslammet
  • Fremmer misunnelse- "Grønn av misunnelse"
  • Materialistisk
  • Fremmer sjalusi, misnøye og smålighet

Nå har du kanskje en ide om hvor du kan bruke den grønne fargen i rommene dine. Soverommet ditt kan med fordel være grønt. Her skal man slappe av og sove godt. I stuen kan du også fint bruke grønt, særlig om du har en krevende og fysisk jobb. Men om du skal samtale med andre, spille spill eller jobbe litt fra Pc er det kanskje ikke så lurt å ha for mye grønne farger da en fort kan føle seg handlingslammet.  Igjen kan man bruke farger med måte, ha nøytrale farger på store flater, og sterkere farger på mindre flater og objekter. Og kombiner gjerne rolige farger med mer aktive farger.

- Designspirit

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar