Om oss

mandag 1. juni 2015

Fargeskolen; Fiolett

Fiolett er den andre varianten av lilla, nemlig blårød. Den er en sammensatt og motsetningsfylt farge, nettopp fordi den består av to motstridende farger; nemlig rødt og blått. Rødt er som kjent en fysisk aktiv og varm farge, mens blått er det stikk motsatte, rolig, kald og avbalansert.

Fiolett, som består av begge disse, vil kunne oppfattes på forskjellige måter, avhengig av andre farger i rommet, og mennesket som opplever fargene. Den vil følgelig også oppfattes som varm hvis brukt mot varme farger, og kald der den er brukt med andre kalde farger.

Nydelige fiolette stemorsblomster


Fiolett symboliserer ærbødighet og verdighet. Og på den tiden da man måtte bruke farger laget av naturlige råvarer, var den nettop ment for mennesker av høy rang.  Fargestoffet ble fremstilt av purpursneglen, og det måtte hele 12 000 til for å fremstille ett eneste gram fargestoff. Derfor var denne fargen kun brukt av de aller rikeste og mest betydningsfulle, samt kirkens overhoder. Det var jo kun de som hadde har råd til slik luksus...

Purpursneglen..

I fiolett finner vi også kreativitet og inspirasjon. Religion, åndelighet, mystikk og spiritualitet forbindes også med denne fargen. Det er en farge med styrke og vilje, og for noen kan den virke provoserende, og nærmest bikke over til fanatisme og sort magi.

Lekre stoler fra Gubi...

Fiolett kan oppfattes både som trist og glad. Mørke nyanser kan virke triste og mystiske, mens lysere nyanser kan virke ungdommelige og friske. Brukes den i interiøret må man derfor være forsiktig, og man skal ha et modent og balansert sinn for å bruke denne fargen på store flater. Mørk fiolett brukt i interiøret, vil kunne oppfattes som luksuriøs og mystisk, og kan bidra til å forsterke føleseslivet. Her kan man også roe ned, meditere og dyrke det åndelige. Fordi fargen er så motsetningsfull og sammensatt, anbefales den ikke å brukes for de med mentale lidelser. Den kan nemlig bidra til depresjon.

Fatboy saccosekk
Hvis man likevel er glad i fiolett, og ønsker  å bruke det i interiøret, så anbefales det å bruke lysere nyanser, gjerne trekke inn komplementærfargen gult, eller bruke mindre elementer av den. Den kan fint brukes i gule rom, eller i nøytrale rom der fargene kun utgjør små innslag av detaljer.

Under ser vi fiolett brukt som et sterkt fargeelement i en cafè i London. Det er Tom Dixon Studio som har stått for prosjektet. Fargen fungerer flott sammen med de grå flatene, og de gylne lampene i taket. Det virker eksklusivt og definitivt litt annerledes.

Harrods Cafe, London- Design: Tom Dixon Studio


Positive egenskaper


  • Ærbødig og verdig
  • Inspirerende og kreativ
  • Viljesterk og kraftfull
  • Fremmer individet


Negative egenskaper


  • Provoserende
  • Fanatisk og mystisk
  • Overtroisk
  • Motsetningsfull
  • Kan lede til depresjon

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar