Om oss

lørdag 6. juni 2015

Har du gått deg vill i lyspærejungelen?

Det forstår vi så altfor godt. Daglig hører vi kunder sukke over hvor forvirrende det er å finne riktig lyspære, ikke minst hvordan man finner ut av dette med lysstyrke og lysfarge, kelvin og lumen, og mange konkluderer så altfor raskt med at "Led pærer må man ikke bruke, for de er altfor hvite i lyset."

Kunsten er å velge rett type lyspære til akkurat din lampe! Utvalget vi har nå har aldri vært større, og det finnes garantert en lyspære som er riktig for deg og din lampe.
Det finnes hvitt lys, det finnes gult lys, det finnes dimbare, og ikke dimbare lyspærer. Og ja,- led kommer i alle slags farger, ikke bare hvitt.

Vi har fire typer husholdningspærer om man kan kalle det det. Det finnes (desverre) mange flere varianter av lyskilder, men her skal vi ta for oss de vanligste.

Den vanligste lyspæren i dag, som vi finner i dagligvaren, er pæren du ser under. Den ser ganske lik ut den gamle glødepæren, men innholdet er annerledes. Det er rett og slett en halogenpære, som er plassert inni. Halogen er også en glødetråd, men i mer kompakt form. Halogenlys gir et varmt og godt lys, og fargegjengivelsen (graden av riktig farge på det man ser i rommet, klær, ting, hendene dine for eksempel) er optimal. Det negative med halogen er at det blir fryktelig varmt, og at den bruker mye strøm og at den har relativt kort levetid (ca 2000 timer)
Med andre ord har den gamle glødepæren blitt erstattet av et ganske likt produkt, med like lang levetid.
Halogenpære- den vanligste lyspæren i dag

Sparepære, eller kompaktlysrør er også en vanlig pære brukt i dag.
Denne pæren har lang levetid, bruker lite strøm og finnes også i dagligvaren. Denne type lyspære egner seg best i lamper som står mye på, som i plafonder, utelamper eller bordlamper med skjerm. Ulempen med sparepærene er at de bruker noe tid på å komme opp i full styrke, og fargegjengivelsen er ikke optimal. Det kan være ganske irriterende å bruke disse pærene i rom der man slår av og på lyset hele tiden, som for eksempel på baderom eller soverom. I disse typer rom vil man gjerne ha lyset på med en gang, og med sparepærer har man ofte gått ut igjen før pæren har kommet til full styrke. Sparepærer kan heller ikke dimmes. Fordelen er at den bruker lite strøm, blir ikke fullt så varm og har lang levetid.

Sparepære med skjult lysrør inni

Sparepære med synlig lysrør
Og så kommer vi til den mest spennende lyspæren, nemlig Led. Led står for Light emitting diode  og er en helt annerledes måte å få lys på. De senere årene har det vært en enorm utvikling på Led og vi ser bare mer og mer til denne type lyskilde, både integrert i lamper, og brukt i lyspærer.

Mange er litt usikre på denne type pære og har kanskje hatt litt uflaks med sitt første kjøp av ledpære da de så vidt begynte å dukke opp i butikkhyllene. De tidligste variantene var hvite, nærmest blå, men slik er det definitivt ikke nå lenger. Led kommer i alle slags farger, de fleste nå er varmhvite og ganske like den gamle glødepæren. Legg merke til at ledpærene kommer som dimbar, eller ikke-dimbar, med pris deretter. Du kan få ledpærer som er hvite, tilnærmet dagslys, og pærer som er gule. Noen er til og med gulere og varmere i lyset enn glødepæren. Ikke minst har både størrelse og utseende med tid nærmet seg mer de gamle glødepærene.


Fordelen med ledpærene er at de bruker veldig lite strøm, tennes med full styrke, blir ikke så varme og at de har veldig lang levetid. Normale led pærer har 25 000 timers levetid, noe som tilsvarer mange år ved normal bruk. 

Står ei lyspære på døgnet rundt i ett år har det gått 8760 timer. Men de færreste bruker lyspærene sine så mye. Sammenligner du med en halogenpære, som har levetid på 2000 timer, så skjønner du raskt at man sparer mye ved å skifte til led. Bortsett fra at Ledpærer fremdels koster mye da...

Det siste nå er de såkalte filament pærene. Dette er led lyspærer som ligner veldig mye på glødepærene. Med fine glødetråder. Disse har et varmt fint lys, og kan dimmes. Noen blir også gulere jo mer de dimmes, akkurat slik glødepæren gjør. Disse lyspærene er et godt alternativ til de tøffe glødepærene som har blitt enormt populære de siste årene, der pæren har blitt en større del av designet til lampene. Og disse har alle de fine fordelene led gir; lavt strømforbruk, ingen varmeutvikling og lang levetid.


Filament Led pære

Til sist vil vi også skrive litt om glødepæren. Ja den finnes enda. Den blir bare definert som en spesialpære, og den kommer i mange fine former. Denne pæren har virkelig fått sin renessanse de senere årene. Mye takket være interiørtrenden der lyskilden blir en del av designet. Lyspæren skal synes nå. Og det er ikke alle lamper som kan ha en sparepære i seg. Det blir ofte ikke det samme.

Glødepære
Glødepæren har fint varmt lys. Levetid på ca 2000 timer, og den bruker det den gir av watt. Kjøper du en pære som lyser 40 watt, ja så bruker den også 40 watt.


Hvordan finne rett lyspære?
Kunsten er å lære seg å lese nøye på pakka. Se på pakken under. Der står det at den bruker 5,5 watt men lyser som 40 watt i styrke. Denne lyspæren kan altså erstatte den gamle 40 watts glødepæren.
Alle lyspærer skal være merket med strømforbruk, og hvor mye de gir i lys. Med den gamle glødepæren var det så enkelt at den brukte det den ga, og man kunne derfor bare skrive wattstyrken på. Slik er det ikke nå lenger, og man må nå oppgi lysstyrken i Lumen.
Lumen er altså betegnelsen på hvor mye lys lyskilden gir. Som du ser under så gir denne lyspæren en Lumen på 470. Som tilsvarer den gamle 40 watts lyspæren.

Videre opplyses det også om hvor mange timer pæren skal kunne brukes, levetiden. For denne pæren er det 15000 timer.

Så har du sikkert lagt merke til at det ofte opplyses Kelvin. Kelvin beskriver fargen på lyset, om den er gul som glødepæren, eller hvit som mange led pærer er. Jo lavere Kelvin jo nærmere kommer man type stearinlys, og jo høyere kelvin er, så nærmer man seg dagslys.

Diagram som beskriver Kelvin
I vanlige norske hjem er det mest brukte kelvin mellom 2800 og 3000. Det er et varmt og fint lys. Men husk også på at jo mer lys du vil ha, jo hvitere vil det oppleves. Ikke minst er det store personlige meninger om fargen på lyset også. Noen vil ha gult lys, noen vil ha et hvitere, mer klart lys.



Digram som forklarer watt til Lumen
Håper du fikk litt mer oversikt over lyspærejungelen nå. Kom gjerne innom og spør oss om de forskjellige pærene. Vi kan hjelpe deg med å finne rett pære til din lampe!

- Designspirit





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar