Om oss

mandag 24. august 2015

BestliteDisse lampene har du vel sett før? Enten som gulvlampe, vegglampe eller som pendel over en kjøkkenøy? Kanskje til og med på et bad?
Disse lampene har faktisk vært i produksjon siden 1930, og historien bak dem skal vi nå prøve å formidle.Robert Dudley Best (1892-1984)
Robert var arving til verdens største lampefabrikk, Best & Lloyd, som ble grunnlagt i Birmingham, England allerede i 1840. 
Robert synes at designet på lampene som ble produsert der, hadde gått ut på dato, og dermed bestemte han seg for å gjøre noe med det. I 1925 besøkte han utstillingen "International Exhibition of Modern Design" i Paris,hvor mange av objektene var inspirert av Le Corbusier og Mies Van de Rohe.
Inspirert av det han hadde sett, begynte han å studere industridesign i Paris og Dûsseldorf, hvor han etterhvert ble en nær venn med Walter Gropius, grunnleggeren av Bauhaus.


Det var i denne perioden han tegnet de første skissene av det som etterhvert skulle bli den ikoniske Bestlite serien. Tydelig inspirert av ideologien til Bauhaus.

Lampene har nok fått sin ikon-status ikke bare fordi designet er rent og klassisk. Men også fordi lampens funksjon er så tydelig. Lampene er maksimalt fleksible og funksjonelle, og det er nok grunnen til at de passer i bruk så mange forskjellige steder. De egner seg som arbeidslamper over kjøkkenbenk, så vel som over spisestuen eller på kontoret. 


Bestlite står nå utstilt permanent på Victoria & Albert Museum, samt The Design Museum i London. Mer om historien bak lampene kan du se i denne lille filmsnutten. Enjoy!


Lampene produseres den dag i dag, og forhandles via Gubi. Vi har dem på designspirit!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar