Om oss

mandag 4. mai 2015

Skinn- Lær - Hud

Kjært barn har mange navn. Noen kaller det skinn, noen lær. Men egentlig er det hud vi snakker om. Huden til en okse, eller et lam. En geit, eller en sau.

I mange norske hjem finnes det et eller annet møbel trukket med en dyrehud. Kanskje en sofa, en puff eller en stol? Eller kanskje du er i disse dager på jakt etter en ny sofa, og du vurderer skinn? Eller kanskje har du kommet over et eldre designkupp på finn, men er ikke helt overbevist fordi den har så mange flekker og riper i skinnet? Ikke alle vet nemlig, at ekte hud har både skjolder og riper i seg. Merker som forteller en historie om dyret som engang bar huden. Så kanskje den gamle stolen du vurderer ikke er så stygg likevel?


Her ser vi ulike typer "skader" som kan ses i alle typer ubehandlet hud. Disse forteller historien til dyret som engang bar den. Kilde: Juul.eu

Som du ser over kan det være alle slags merker i ett skinnmøbel. Det er ikke nødvendigvis en feil eller en skade ved det, men heller et tegn på at det er ekte hud...

Det er vel ingen tvil om at en flott sofa, eller en stol trukket med skinn både føles, og ser eksklusiv ut. Og med litt kjærlighet og pleie, vil møbelet ditt holde seg fint i mange år.
Hvis du skulle investere i et nytt, flott skinnmøbel, vil huden ofte oppleves som stiv og stram i begynnelsen. Men etter en måneds tid, avhengig av bruk, vil skinnet strekke på seg og bli mykere og få naturlige folder. Dette er ikke et tegn på dårlig kvalitet på skinnet, men er et resultat av et naturprodukt som myknes ved bruk. Når det først har myknet, vil det ikke strekke seg ut så mye mer. Greit å vite.


Saxe fra By Lassen
Skinn finnes i alle slags kvaliteter. Den rimeligste typen, korrigert skinn, er ofte skinn som er så skadet at produsentene må slipe vekk overflaten for å komme frem til en nærmest prikkfri overflate. Ulempen er at denne type skinn er som regel simplere og mindre slitesterk, og varigheten på materialet blir dermed kortere. 


Den mest brukte typen skinn er dekkfarget skinn. Dette er skinn der overflaten er behandlet slik at den er lettere å holde ren, samt at den ikke trekker til seg smuss o.l
Denne typen har lang levetid, men overflaten føles nokså stiv å ta på.


Sofa fra Eilertsen
Det mest eksklusive type skinn er anilin skinn. Dette er det dyreste og flotteste skinnet. Kun hud fra dyr som har minimalt med arr, insektsbitt o.l blir klassifisert som klasse 1.
Dette skinnet er meget mykt og behagelig å ta på. Men det er også det skinnet som er mest sårbart for smuss og flekker, da det har ingen beskyttelse på overflaten. Lyse anilinfarger er også meget lysømfindtlige, og vil dermed falme om det står i direkte sollys. Til og med vann vil trenge inn i skinnet og på sikt kunne lage en mørkere flekk.


Semi-anilin er også en mye brukt form for skinn, og denne er en mellomting av anilin og dekkfarget skinn. Den er noe stivere enn anilin, men noe mer motstandsdyktig.


Onkel fra Normann Copenhagen

Som du sikkert aner så er det enkelte ting man skal ta hensyn til om man har et skinnmøbel i hus. Lys og varme tåler skinnet dårlig. Spesielt direkte sol kan gjøre skade på møbelet ditt. Skinnet vil falme over tid, og i verste fall tørke ut og sprekke. Vær også forsiktig om du har en varmeovn i nærheten. 
Ulike typer smuss kan også sette sine spor i skinnet. Svette, sminke, fett og matrester likeså. Nakkestøtter og armlener er spesielt utsatt for dette. 
Ulike typer skinn krever ulike typer renhold og pleie. En generell regel er at en aldri skal bruke vanlige rengjøringsmidler på skinnet. Det kan gjøre vondt verre. Skulle uhellet være ute og du søler væske på møbelet, så tørk opp med en gang og la det lufttørke. (NB! Ikke bruk microfiberkluter da det kan skrape opp huden. ) Skulle det likevel bli en flekk, så bruk egnet skinnrens.

Skinnet trenger jevnlig pleie og vedlikehold, med egnet skinnrens og naturlige oljer. Tar du godt vare på møbelet ditt, vil det holde seg fint år etter år.
Hør med oss om riktig fremgangsmåte når det gjelder renholdsmetoder og riktig vedlikehold.


 - Designspirit



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar