Om oss

torsdag 11. juni 2015

Fargeskolen; Brunt, beige og grått

De neste fargene vi skal ta for oss i fargeskolen, er brunt, beige og grått.

Disse fargene kunne like gjerne vært kalt blandingsfarger, eller satt på spissen; grums. Disse fargene er nettopp en blanding av primærfarger, som er tilsatt hvitt, og/eller svart. Faktisk kan man tilsette så mye at det er vanskelig for folk flest å tyde hva slags farger som opprinnelig var der. Ergo blir grått, beige og brunt veldig individuelt oppfattet, og beskrevet.

Du har sikkert lagt merke til at grått kan virke nærmest lyseblått, og at den brune fargen venninnen din malte ble helt annerledes og nesten lilla da du skulle male den hjemme hos deg? Eller?
Det er i såfall ikke så rart, for grått og brunt kan blandes på mange måter, og med forskjellige primærfarger. De blir bare kamuflert av alt det hvite og svarte i seg. Nettopp dèt er en av grunnene til at man bør lære seg å tyde fargekoder når man velger seg en gråfarge. (Og det skal vi komme nærmere på i neste innlegg av Fargeskolen.) 

Brunt og Beige

Brunt er som regel rødt, blandet med okergult og svart. Beige er gjerne tilsatt mer hvitt.
Dette er jordnære farger, som for mange kan virke kjedelige og intetsigende. Likevel signaliserer brunt trygghet og stabilitet, varme og velgjørenhet. Det finnes også mange nyanser av brunt, alt fra mørke og dype toner til lyse og delikate varianter. 

Diva daybed fra Gubi. Lekker og delikat brunfarge.

Brune eller beige rom som tilsettes røde eller orange farger, vil få rommet til å løfte seg og gi mer energi. Rom som dekoreres med ulike nyanser av brunt og beige kan for mange virke både delikat og trygt, mens for andre kan det virke kjedelig og intetsigende.


Fiber Chair fra Muuto. Hvitt og brunt sammen er rent og delikat.


Positive egenskaper:


 • Trygghet og stabilitet
 • Varme og velgjørenhet
 • Jordnært


Negative egenskaper:


 • Kjedelig
 • Tørt og intetsigende
 • Fantasiløst


Grått

Helt nøytral grå er en blanding av sort og hvitt. En "ikke-farge" som er karakterløs og helt nøytral. Grått er derfor en fin støttespiller til andre farger, og den opptar lett andre farger i seg. Det vil si at den vil opptre annerledes etter hvilken farge som settes ved siden av den.

Stacked fra Muuto. Varianter av grått er en fin bakgrunn for andre farger.

Man skal være forsiktig med å kun bruke grått i hjemmet sitt, av den grunn at det er en karakterløs ikke-farge. Kropp og sinn trenger farge, og grått bør derfor være en bakgrunn og en støttespiller for andre farger.

Her må vi også nevne at grått kan inneholde både blått, rødt og gult. Og vil følgelig oppføre seg deretter. Dèt er som nevnt grunnen til at det kan være greit å lære seg å tyde fargekoder.

Onkel sofa fra Normann Copenhagen. Nøytral basis for den som liker å bytte ut fargerike puter.

Grått oppfattes ofte som trist; "For et grått vær" og "for en grå mus" er vanlige måter å beskrive noe negativt på.


Positive egenskaper:


 • God bakgrunnsfarge for andre farger
 • Opptar andre farger i seg
 • Nøytral 


Negative egenskaper:


 • Karakterløs
 • Likegyldig
 • Stillestående og livøs ikke-farge


Bell fra Northern Lighting. Fargene kommer bedre frem når man har en nøytral, grå bakgrunn...
Det er nok en grunn til at mange velger seg disse type farger når de velger seg en farge til hjemmet sitt. Mange synes det er vanskelig å velge farge, og er redde for å velge feil. Da er en enkel utvei å bruke grått, eller beige, eller greige som basis. Da er det jo nøytralt, og det er enkelt å bytte ut andre fargerike elementer etter humør og årstid. Og det kan jo faktisk være ganske lurt?

- Designspirit

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar