Om oss

fredag 19. juni 2015

Fargeskolen,- Knekk fargekoden!

Her i Norge er vi på verdenstoppen  når det gjelder oppussing, og vi bruker uendelig mange millioner årlig på det. Den enkleste måten å renovere hjemmet sitt på er å male! Men - så kommer utfordringen for mange; hvilken farge skal vi velge?


Illustrasjonsfoto lånt fra ifi.no

Det finnes mange fine brosjyrer i malingsbutikken med inspirasjon til det nyeste fargekartet,  årets farge og årets trend. Men ikke la deg begrense av det lille utvalget som produsentene har bestemt skal være årets trend! 
Fargene ble tross alt  ikke oppfunnet ved hver sesong. Fargene i fargekartene har navn som sommerbris, fjell og drivved og beskriver ikke akkurat fargen så nøyaktig. Derfor kan det være en utfordring å velge farge, når en ikke er helt sikker på om den er varm eller kald, eller om den passser sammen med andre farger en har i hjemmet sitt. 
Da kan det være en fordel å kunne tyde fargekodene, og finne sin helt egen perfekte fargekombinasjon. Som man vet passer til det man allerede har. 

Spør heller etter fargeviften om du ikke finner det du leter etter i brosjyrene. Der er det hele 1950 farger å velge mellom! Og der står alle fargekodene så klart!


Illustrasjonsfoto lånt fra ifi.no

For å sette fargene i et naturlig system, så bruker vi NCS systemet her i Norge. Natural Color System, som beskriver hvordan vi ser fargene visuelt.

Det består av de fire grunnfargene blått (b) , gult (y), rødt (r) og grønt (g) samt to ikke-farger: sort (s) og hvitt (w)  

En fargekode viser oss hvor mye sort og hvitt det er i fargen, samt hvor mye og hvilke farger som er i den. Vi deler gjerne fargekoden i to deler, hvor delen foran beskriver hvor mye sort og hvitt og kulør som er i den, og delen bak forteller oss hvilke farger som er i den.

Et eksempel:

                     S 5005 - R80B
                  Første del             Andre del


Første del: De første tallene 50 beskriver hvor mye sort som er i fargen, herav 50 %. Deretter står det 05 som betyr at det er 5% kulør, eller farge i den.  Da står det igjen 45%, og det betyr at det er 45% hvitt i den. 

Andre del:  R80 betyr at det er 80% rødt, og da er det resterende blått, altså 20% 

S 5005 - R80B
Nå tenker du kanskje at "åja- da må dette være en rødfarge med litt blått i", og du har forsåvidt rett. Men ikke glem alt det svarte som er i fargen da. 
Den er faktisk grå!
Ja for denne fargen har så mye sort i seg at den blir grå. Men fordi den har mye rødt i seg vil det være en varm gråfarge, som sammen med ande farger med rødt vil oppta mer av det rødlige og oppføre seg deretter.
Fargesirkelen


Fargesirkelen viser deg hvordan fargene beskrives ved hjelp av NCS. Nå håper vi du forstår det lettere?

Ved å lese alt om fargene her i fargeskolen vår nå, så kan du enklere finne frem til akkurat din farge, og hva slags fargeenergi du ønsker å ha i hjemmet ditt. Følg med for flere innlegg neste uke, der vi skal ta for oss hvordan finne frem til den fargen som er riktig for deg.

- Designspirit


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar