Om oss

onsdag 18. mars 2015

Fargeskolen: GULT

Har du noen gang tenkt at det er nitrist med helt hvite rom? Eller grå rom for den saks skyld. Og har du lurt på hvorfor det er slik?
Mennesker trenger farger for å leve rett og slett! 
Farger er som vitaminer for psyken vår. Mat for sjelen. Farger stimulerer, roer, gir oss energi, gjør oss lidenskapelige. De kan også gjøre oss depressive og urolige. 
Det har sikker slått deg også, en eller annen gang, at farger påvirker underbevisstheten din?


Bildet er lånt fra Ladys inspirasjonsblogg

De siste årene har det vært en stor trend å bruke hvitt, eller grått, på alle veggene i hjemmet. En trist trend vil noen si. Og ikke minst lite stimulerende, om en ikke er bevisst på å trekke inn farger på annet vis. Noen er kanskje redde for å bruke farger på veggene, fordi de er redde for å velge feil. Og hvitt eller grått virker som et trygt valg. Nettop da kan det være lurt å sette seg litt inn i fargenes betydning, og fargepsykologi. De neste ukene skal vi ta for oss fargene her på Designspiritbloggen. Og vi starter med gult siden det snart er påske :)


Bildet er lånt fra Ladys inspirasjonsblogg
Gult i interiøret kan virke oppløftende, men også urolig og irriterende. Dette er en farge det kan være utfordrende å innrede med, om man bruker fargen feil. En sterk nyanse av gult kan komme imot deg, og virke overstimulerende. Det kan være vanskelig å falle til ro i gule rom. Gult er intellektets farge, og det sies at det kan være lurt å lese til eksamen i gule omgivelser. Gult er solens farge, og den gir energi og nytt liv!

Positive egnskaper:

  • Virker oppkvikkende og gir energi
  • Virker stimulerende for intellektet
  • Virker positiv og optimistisk; er solens farge!
  • Gult gjør en glad!

Negative egenskaper:


  • Kan virke urolig og irriterende
  • Kan gi søvnproblemer hvis brukt på soverom
  • Noen fargenyanser har en negativ betydning for mange; som falskhet, sykdom og svik
Godt eksempel på at for mye gult blir overstimulerende

Ulike nyanser av fargen spiller naturligvis også en rolle. En grønngul farge vil for mange symbolisere sykdom eller gift, mens en lys kremgul farge vil virke varm og innbydende.

Som du skjønner bør man kanskje ikke male alle veggene i stua gule. Her skal man jo slappe av. Men man kan godt male gangen gul, for å ønske gjester velkommen, og for å tilføre glede og energi til besøket sitt. Man kan male trappen gul, eller en kommode. 
På kjøkkenet kan gult virke oppkvikkende om morgenen, og man får et lite energikick ved frokostbordet.Det kan være lurt å tilføre små drypp av gult...
Gult egner seg derimot ikke så godt på soverom, da fargen er så urolig at man kan få dårligere søvn. Og man fraråder bruk av gult på psykiatriske sykehus da det kan virke forverrende for nervøse pasienter. 

Er du glad i gult men redd for å bruke for mye av det?
Velg nøytrale farger på store flater, og trekk inn gulfargen i møbler, tekstiler, fondvegger og lignende. Et bilde, en pute, en hylle eller en gul sofa? Litt gult er bare sunt! Og det er vel ingen tvil at man blir glad av å se en sterk farge i et ellers nøytralt og kjedelig rom?


For den modige: gul sofa,  "Rest" fra MuutoEt lite gult bord blir et naturlig midtpunkt man blir glad av! Så enkelt kan det gjøres...
Ikke vær redd for å bruke farger hjemme. Du trenger det.
Har du et gammelt møbel du er ekstra glad i? Mal det i en sterk gulfarge da vel! Så legger alle merke til det :)

Gult er kult!

- DesignspiritIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar