Om oss

mandag 29. juni 2015

Kaj Bojensen og Apen..

Apen har du sikkert sett mange ganger før. Den søte, lille apen som får deg til å smile. Men vet du historien bak den? Eller hvem som har designet den?

Kaj Bojesen ble født i København i 1886. Han studerte til å bli sølvsmed hos Georg Jensen, og ble ferdig utlært i 1910. Han vinner stor anerkjennelse, og reiser videre til både Tyskland og Paris hvor han arbeider som sølvsmed. Han gifter seg og blir far i 1919, og det var da hans store lidenskap for barneleker ble vekket til live. 


Han skulle delta i en konkurranse om leketøy i regi av Dansk Arbeide i København i 1922, hvor hans begrunnelse for å delta var hans sønn som så ofte fikk sine skrøpelige leker ødelagt. Kaj så et behov for mer solide leker av treverk som kunne tåle en støyt og kjennes runde og myke ut i hånden. Han vant priser for sine bidrag i konkurransen, og det var starten på hans store produktive karriere, som skulle ende opp i over 2000 separate kunsthåndtverk!

Han er mest kjent for sine distinkte runde treleker, men hans store kolleksjon inneholder også smykker,  pokaler, tekanner og bestikk. Han var tross alt en sølvsmed.


På 30-tallet begynte Kaj for alvor å produsere treleker. Hans grunnleggende idé var at lekene skulle være runde og myke i hånden, fantasifulle og humoristiske. Han prøvde ikke å kopiere dyrene men heller lage fantasifulle utgaver som kunne stimulere barnas fantasi. Trelekene skulle være enkle og solide.


I 1932 åpnet han kjellerbutikk og verksted i Bredgade, like ved Amalienborg, og her skulle han arbeide med sin frue bak disken, i 26 år. Butikken var et skattkammer av sølvtøy og leketøy.


Kaj Bojesen ble sett på som et stort humoristisk innslag i dansk brukskunst, og han er i dag sett på som en av de største danske designnavn. Hans kunsthåndverk er i dag også en av de mest etterspurte. Hans 4 barnebarn tar i dag vare på hans store designarv, og det er Rosendahl som har fått den ære av å produsere hans design den dag i dag. 

I 1951 kom den berømte apen til verden. Og hans idé for den var i utganspunktet at den skulle gjøre knaggene til barna litt mer tilgjengelige. Derav de avrundede armene og bena. Armene skulle henge på knaggen, som barna ikke rakk opp til. Og bena kunne så brukes som knagg for barnas luer og skjerf. Smart og funksjonelt. 
Apen er laget av teak og limbatre.
Kilde og foto: http://www.kaybojesen-denmark.no/Vi har Apen hos oss! :)
- Designspirit

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar