Om oss

lørdag 23. mai 2015

Birger Dahl- en norsk designer

Birger Dahl (1916-1998) var en norsk interiørarkitekt og industridesigner, som har bidratt til å sette norsk design på verdenskartet. 

Han representerte i sin tid "Scandinavian Design", en nordisk modernisme basert på design for den vanlige mannen i gata. Her sto funksjon og form i fokus, og dermed ble funksjonen til produktet et naturlig utgangspunkt til formen. Dette er nok den største grunnen til at Birger Dahls design er så tidløse, og moderne i uttrykk, selv et halvt århundre etter.

Dahl ble utdannet ved Statens håndverk- og kunstindustriskole i Oslo, hvor han senere skulle bli overlærer.  I 1982 ble han høgskolelektor, og i 1985 professor i form.


Dahl er nok mest kjent for sine design av lamper, som Dokka og Birdy. Og det var under hans tid som sjefsdesigner hos Sønnico at disse lampene kom til verden. Han vant Gullmedalje for pendellampen Dokka under "Triennale de Milano" i 1954, og har mottatt en rekke andre priser bl.a "Merket for god Design" Norge. 

Dahl var også med på å stifte Industridesignerforeningen i 1955, i dag mest kjent som  Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening. Noe som skulle få en stor betydning for møbeldesignerfaget her i Norge.

Dokka
I dag er det Northern Lighting som produserer Birdy og Dokka. Disse lampene har blitt veldig ettertraktet, og ses på som moderne trass sin modne alder. Lampene er funksjonelle, og enkle, og gir et godt lys når man bruker riktig lyskilde.

Dokka ble designet i 1954, og det var den første lampen i Norsk historie som vant en gullmedalje for sitt design. 
Den er enkel i form, og gir et godt arbeidslys. Lampen blender heller ikke, da lyskilden er skjult inni lampen slik at en kan ha nokså mye lys om man ønsker det. Den er like fin over spisestuen, som over kjøkkenøya eller arbeidsbordet. En allsidig pendel som nå kommer i flere vakre matte farger.

Birdy

Birdy ble designet i 1952, og finnes som gulvlampe, kort og lang vegglampe, samt bordlampe.
Birdy vant også gullmedalje under Triennale de Milano i 1954.

Lampen er enkel og elegant, nett og funksjonell og gir også et godt arbeidslys med riktig type lyskilde. Lyskilden sitter godt inni lampen, slik at en ikke blir blendet om en skulle bruke en kraftig pære.
Den finnes i hvitt og sort. Og vi har den utstilt i butikken vår...


Vi i Designspirit ønsker deg en fin Pinsehelg!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar