Om oss

onsdag 20. mai 2015

Fargeskolen; Indigo

Denne gang skal vi ta for oss en variant av lilla, nemlig indigo. 
Det er ikke lett å skille de to variantene vi har, nemlig indigo og fiolett, men det skal vi prøve å forklare nå...


Ekstrakt av naturlig indigo strøket på papir

Indigo
Indigo er en dyp blålilla farge. Tenk på blåbær, eller vindruer. Den har mye blått i seg, og ligger altså mellom lilla og blått i regnbuen. Den kalles også Midnight Blue...
Fiolett har mer rødt i seg. Er altså mer mørk rosa.

Indigo kan , for noen, virke tung, nærmest depressiv. Det er en fryktløs farge. Men i fargepsykologien symboliserer den også indre viten og intuisjon, ærlighet samt idealisme, individualitet og mystikk. Vi forbinder indigo med filosofi og religion, og en viten om livets mysterier. Indigo fremmer drømmer, sies å være smertelindrende og anbefales ved migrene. Både indigo og fiolett har vært brukt i psykiatrien, der de har hatt en effekt på psyken for å hjelpe pasienter med mentale og nervøse lidelser.Mørke indigo vegger, stålampen Grâsshoppa fra Gubi

Indigo brukes ikke så veldig mye i interiøret. For de fleste virker den veldig tung og depressiv. Man bør derfor være forsiktig med å bruke denne fargen på store flater. 
Om man skulle velge å bruke mye indigo i et rom, kan det være en fin kontrast å bruke også komplementærfargen ; gul-oransje. Humoren, og energien til gult vil jevne ut det tunge inntrykket til indigo. Ved å være seg bevisst på de forskjellige egenskapene til fargene, benytter man seg fullt ut av fargepsykologien. Som Ying og Yang. En skaper balanse.

 Hvis man velger å bruke indigo på større flater vil det definitivt bli et blikkfang.  Eller brukt på enkeltobjekter, som sofaen du ser under,  vil den definitivt bli et blikkfang i interiøret.  Absolutt fin å bruke på endra mindre objekter som puter, pledd, malerier etc. Fargen vil synes godt selv i små doser.


Onkel sofa fra Normann Copenhagen. Denne er på grensen til fiolett fordi den har mer av rødt i seg.

Indigo er en fin farge å bruke på soverommet. Den er rolig, samt avslappende.  Men den kan også bidra til en søvn full av drømmer.

Hvis vi tilfører mer hvitt i fargen får vi syrin eller lavendel, som begge er delikate farger som er lettere å bruke i interiøret. Det er farger vi ser er mer brukt enn den dype indigo.

Bilde lånt fra jotun lady

Positive egenskaper:

  • Symboliserer ærlighet, visdom og individualitet
  • Styrker din indre intuisjon og viten
  • Virker smertelindrende, hjelper på psyken
  • En fryktløs farge
Negative egenskaper:
  • Kan virke tung og depressiv
  • Kan virke ugjennomtrengelig og uutgrunnelig
Neste gang skal vi ta for oss fiolett. Vi skal etterhvert også skrive litt mer om hvordan tyde en fargekode, samt hvordan velge farger i hjemmet sitt. Så følg med!

- Designspirit

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar