Om oss

mandag 10. august 2015

Hva slags lampe bør man ha over spisebordet?

Flowerpot fra &Tradition gir et pent indirekte lys og man unngår blending selv om man kan ha mye lys i.

Hva slags lampe man bør ha over spisebordet, er en utfordring for mange. Hva slags lampe liker man, og hvor mye lys trenger man. Skal man ha mye lys, eller skal man ha koselys slik at man kan nyte sene stearinlyskvelder. Hvor høyt skal lampen henge? Og er det nok med en, eller bør man ha to? 

Desverre er det ingen rette svar på dette. Det er veldig individuelt, og avhenger av form på bordet, størrelsen både på bord og rom, hva man trenger lys til (utenom å spise) og personlige preferanser. For noen er designet på lampen det viktigste, for andre er det lyset som er det viktigste. Noen trenger mye lys, andre trenger mindre. Noen reagerer veldig på selve lyskilden, mens andre syns lyspæren er det fineste ved hele designet og velger å kun henge opp en lyspære.

Flowerpot finnes i mange farger, her vist i kobber

Flowerpot fra &Tradition er et fint eksempel på en lampe som kan brukes av den som reagerer på lyskilden. Altså de som føler de blir blendet og overveldet av en skarp lyskilde. Øynene våre er forskjellige, og noen er ekstra lysømfintlige. Denne lampen skjuler lyskilden på en enkel måte, og lyset reflekteres ut i rommet slik at man får et indirekte lys. Her kan man fint ha mye lys uten at man blir blendet, og hvis man kan dimme lyset vil man få koselys når man vil ha dèt, og mer lys når man trenger dèt. Legg merke til at her får man kun lys ned i bordplaten, og ikke rundt i selve rommet. Denne lampen gir altså et funksjonslys, og ikke et generelt lys.

Copenhagen fra &Tradition
Copenhagen pendel er også en lukket pendel man kan ha mye lys i, uten å bli blendet. Men denne har ikke et deksel under som skjuler lyskilden, og man får derfor et direkte lys, ned i bordplaten. Denne lampen egner seg svært godt som arbeidslys, om man har en sterk lyspære i. Den er derfor fin å bruke for de som bruker bordet til å gjøre lekser, skrive eller lese.  Denne lampen bør ikke henge så høyt at lyspæren synes, da vil man kanskje blendes om lyspæren er sterk.

Copenhagen finnes i flere farger

En annen type lampe er den der lyspæren er synlig. Her blir også lyskilden en del av designet, og man bør nok holde seg unna de sterkeste pærene for å unngå at man blir blendet. De som er lysømfindtlige må kanskje ha ekstra svake lyspærer her, og evt dimme lyset i tillegg.
Denne lampen vil gi et generelt lys i hele rommet, eller ved spisebordet, og egner seg ikke spesielt godt som arbeidslys om man bruker bordet til lesing eller skriving. Den er fin å bruke i rom som mangler godt generelt lys.

Blown Pendant fra &Tradition. Her i klart glass og i opalhvitt glass
En pendel som også er i glass, men som man fint kan ha en sterkere pære i, er en der glasset er opalhvitt. Som Blown Pendant med opalhvitt glass. Når glasset er hvitt så synes ikke lyspæren og man unngår derfor blending. Denne vil også gi et generelt lys til rommet.

Blown Pendant fra &Tradition
Mega Bulb er et eksempel på en lampe der lyskilden er en del av designet. Her hører globepæren til, med synlige glødetråder. Her kan man ikke ha altfor sterke lyspærer i, og den egner seg nok ikke for de som er lysømfindtlige. Men glødetrådene gir et varmt fint lys, og om man dimmer den ned så skinner den som et stearinlys og gir en fin lun stemning. Dette kalles effektlys, eller koselys om man vil. Perfekt for de som liker levende lys og stemning rundt bordet.

Mega Bulb Pendant fra &Tradition

Når man skal henge opp en pendel så pass på at den ikke henger for lavt eller for høyt. Den skal henge akkurat over hodet ditt når du sitter, slik at den ikke kommer i veien for synsfeltet. Du må kunne se de andre rundt bordet.  Den skal heller ikke henge så høyt at  du mister noe av lyset på bordet. Jo høyere du henger lampen, jo mindre lys finner frem til bordet. 
Om du behøver en eller to lamper, avhenger av størrelsen på bordet og størrelsen på lampen. Prøv  å se for deg hvordan lyset oppfører seg når du skal velge lampe. Dekker lyset hele bordet, eller vil den kun lyse i midten. Det blir absolutt penest, og mest effektivt om lyset dekker hele bordet, og det er faktisk bedre å ha for mye lys enn for lite lys. Har du mulighet for å dimme lampen din er det enda bedre, og gir rom for stemning og fullt arbeidslys. 
Vi har mange lamper i butikken vår nå, og flere nyheter på vei i høst. 

-Designspirit


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar