Om oss

torsdag 6. august 2015

Har det blitt mørkt om kveldene?Etch- Tom Dixon
Nå som vi sakte men sikkert beveger oss mot mørkere tider, så er det kanskje på tide å oppgradere lyset ditt hjemme? Det er kanskje ingen i hele verden som trenger godt lys mer enn oss nordboere. Vi tilbringer store deler av året i mørket, og det er nå en kjent sak at mangel på lys ikke bare gjør oss trøtte, men kan også bidra til nedstemthet og depresjon.  


Kanskje du føler at du sitter i halvmørket om kvelden, og skjønner ikke helt hvorfor du er så trøtt? Har du godt nok lys der du sitter og leser, eller er det kanskje dårlig lys der barna sitter og gjør lekser etter skoletid? Kanskje de bruker kjøkkenbordet, eller kanskje de sitter i stuen?
Det er nettopp det som gjør det ekstra vanskelig å finne riktig belysning. Det er ikke bare designet som skal stemme, men også lyset. Lyset er kanskje det viktigste, selv om mange velger design fremfor riktig lys.


Grâsshoppa- Gubi

Når vi på Designspirit har et prosjekt der vi skal hjelpe kundene våre med innredning og belysning, så er det tre essensielle faktorer vi må oppfylle for at boligen skal få godt nok lys. Dette er gode tips for deg også, og noe å tenke over hjemme hos deg selv. Ved å gå igjennom hele boligen din en sen mørk kveld, kan du kanskje sette fingeren på det området eller den plassen hjemme hos deg som trenger en oppgradering.

Det grunnleggende allmenne lyset: Det lyset som gir et generelt lys til hele rommet. Som for eksempel plafonden midt i taket, eller takspottene på skinne, eller alle downlightsene innfelt i taket. Dette lyset er viktig fordi vi trenger lys for å se rett og slett! Dette er også lyset som skal gi lys til hele rommet, og ikke bare i et mindre område. Når dette behovet er dekket, så kan man se nærmere på..

Det funksjonelle lyset: Lys som har en viss funksjon. Det kan være leselampen du trenger for å lese boken din, eller lyset du har ved speilet på badet, eller lyset som lyser opp kjøkkenbenken din for å gi deg godt arbeidslys der du lager mat. Dette lyset er også viktig fordi de dekker et reelt behov, og de har en bestemt funksjon i vårt daglige liv.

Til slutt er det effektbelysningen: Det er lyset som ikke har en spesiell funksjon, annet enn at det skal gi en viss effekt, eller stemning i rommet. Det kan være pyntelampen du har i vinduskarmen, eller en lampe som er ordentlig lekker og prikken over i-en i rommet, men som kanskje ikke gir så mye lys.


Cobra- Gubi
Disse områdene kan ofte blandes, men resultatet blir ofte det samme så lenge en dekker alle områder i boligen din.
Følg med for flere innlegg om belysning utover høsten hvor vi vil ta for oss forskjellige lamper og måter å belyse på.

- Designspirit


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar