Om oss

torsdag 5. november 2015

Ny leverandør : Ittala!

Vi har fått enda en ny leverandør, nemlig finske Ittala!
Du har helt sikker en form for kjennskap til merket Ittala. Men kanskje ikke så mye kunnskap om det -annet enn at du kjenner til en vase, ett servise eller en t-lys holder? Det er uendelig mye mer dette firmaet har i sortimentet sitt, faktisk imponerende mye!


Aalto vasene

Fabrikken ble etablert allerede i 1881 i en liten by sør i Finland,- Ittala - som også skulle bli navnet på fabrikken. På denne tiden ble det produsert både munnblåste og pressede glassprodukter, basert på tidstypiske kontinentale modeller. Det var svært utbredt at glass og serviser ble kun laget for de rike og mest fornemme, og porselenet skulle helst stå pent plasssert i finskapet. Det ble kun tatt i bruk til de aller viktigste selskapene. Etterhvert skulle Ittala starte å produsere sine helt egne design, samt at de skulle bane vei for å produsere rent funksjonelle glassvarer til daglig bruk, for den helt vanlige familien.


Dette skjedde allerede i starten på 1900 tallet, men det var i 30- og 40 årene at det helt store skulle skje. Det var på denne tiden at pionerene Alvar og Aino Aalto og Kaj Franck virkelig skulle lede Ittala på riktig vei, og legge grunnlaget for Ittalas visjon, nemlig å legge vekt på god, funksjonell design som skulle være tilgjengelig for Hvermansen, og gi skjønnhet og funksjon gjennom produktene sine, og laget for å tåle lang tids bruk.
Disse produktene er like, om ikke mer, populære i dag, nesten 80 år etter...Ittala var altså med på å endre glassindustrien drastisk i Finland, hvor resten av verden fremdeles tviholdt på den gamle tradisjon. Ittala bante vei for finsk design, og har stadig kommet med nye produkter helt opp i disse dager.
I dag finnes det lamper, porselen, dekorative figurer, vaser, kopper, og mye mye mer i sortimentet til Ittala. Og nå finner du en del av dette hos oss!
Visste du at det tar opptil 30 timer å lage en enkelt Aalto vase? Og hele 7 glassblåsere, inkludert glassmester? Med så mange tilgjengelige glassprodukter vi har i butikkene våre i dag, så er det lett å glemme hvor mye arbeid som faktisk ligger bak hvert eneste produkt. Som ofte er munnblåst og laget for frihånd.
Ta en titt på videoen under da vel, så får du nok et helt annet syn på glassblåserkunsten :)Det er faktisk litt betryggende å vite at ekte håndtverk fremdeles er i live den dag i dag. Og det synes godt gjennom produktene til Ittala. De legger vekt på solid kjennskap til materialene og produksjonsmetodene, samt behovene til sluttbrukeren. Etter å ha sett hvordan glassmestrene jobber, og ikke minst hvor mange års trening som ligger bak - så kan vi ikke annet enn å bøye oss i støvet :)


Har du kanskje noe fra Ittala hjemme hos deg?
- Designspirit

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar