Om oss

onsdag 28. oktober 2015

Hvordan få riktig lys hjemme?

Ambit fra Muuto

Nå som vi sakte men sikkert beveger oss mot mørkere tider, så er det kanskje på tide å oppgradere lyset ditt hjemme? Det er kanskje ingen i hele verden som trenger godt lys mer enn oss nordboere. Vi tilbringer store deler av året i mørket, og det er nå en kjent sak at mangel på lys ikke bare gjør oss trøtte, men kan også bidra til nedstemthet og depresjon.  

Milk lamp fra &Tradition
Kanskje du føler at du sitter i halvmørket om kvelden, og skjønner ikke helt hvorfor du er så trøtt? Har du godt nok lys der du sitter og leser? Eller er det kanskje dårlig lys der barna sitter og gjør lekser etter skoletid? Kanskje de bruker kjøkkenbordet, eller kanskje de sitter i stuen?
Det er nettopp det som gjør det ekstra vanskelig å finne riktig belysning. Man bør velge lampe og lyskilde etter behov, og ikke bare design. Det er ikke bare designet som skal stemme, men også lyset. Lyset er kanskje det aller viktigste, selv om mange velger design fremfor riktig lys.
Men- hvordan velger man rett lampe?

Grâsshoppa- Gubi

Når vi på Designspirit har et prosjekt der vi skal hjelpe kundene våre med innredning og belysning, så er det tre essensielle faktorer vi må oppfylle for at boligen skal få godt nok lys. Dette er gode tips for deg også, og noe å tenke over hjemme hos deg selv. Du kan for eksempel gå igjennom hele boligen din en sen mørk kveld, tenke litt over hva slags behov du og familien din har, og hvor du trenger godt lys. Som for eksempel der dere leser eller gjør lekser. Da kan du kanskje sette fingeren på det området eller den plassen hjemme hos deg som trenger en oppgradering.

De tre faktorene vi bør oppfylle er:
Det grunnleggende allmenne lyset: Det lyset som gir et generelt lys til hele rommet. Som for eksempel plafonden midt i taket, eller takspottene på skinne, eller alle downlightsene som er innfelt i taket. Dette lyset er viktig fordi vi trenger lys for å se rett og slett! Dette er ofte det første lyset vi slår på om kvelden, og det lyset som skal gi mest lys,-  til hele rommet. Når dette behovet er dekket, så kan man se nærmere på funksjonslys og stemnings- eller effektbelysning.

Det funksjonelle lyset: Lys som har en viss funksjon. Dette er lyset du bruker bevisst for å lyse opp noe du trenger godt med lys for å se. Det kan være leselampen du trenger for å lese boken din, eller lyset du har ved speilet på badet, eller lyset som lyser opp kjøkkenbenken din for å gi deg godt arbeidslys der du lager mat. Dette lyset er også viktig fordi de dekker et reelt behov, og de har en bestemt funksjon i vårt daglige liv.

Til slutt er det effektbelysningen: Det er lyset som ikke har en spesiell funksjon, annet enn at det skal gi en viss effekt, eller stemning i rommet. Det kan være pyntelampen du har i vinduskarmen, eller en lampe som er ordentlig lekker og prikken over i-en i rommet, men som kanskje ikke gir så mye lys. Eller det kan være en ysslynge du har hengt over hyllen på stueveggen. 


Cobra- Gubi
Nå har du fått noen fine råd for å sikre godt lys i hjemmet ditt. Vi har et stort utvalg av lamper her hos oss, og vi hjelper deg gjerne med å finne rett lampe til ditt bruk. En lampe bør ses på som et møbel i seg selv, med en stor fordel,- nemlig lys! Lyset er viktig for kropp og sjel, og ved  plassere lyset riktig kan du tilføre økt romfølelse i hjemmet ditt, samtidig som du bidrar til et bedre innemiljø. Ikke minst er det slik at man fungerer optimalt når man har godt nok lys. Lys kan også plasseres i alle høyder, krinker og kroker slik at man får en fin balanse i rommet. 
Vil du lese mer om lampene vi har i butikken, og mer om lys, så kan du klikke deg inn her...

Følg med for flere innlegg om belysning utover høsten hvor vi vil ta for oss forskjellige lamper og måter å belyse på.

- Designspirit

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar